Licht, duurzaam en flexibel: plastic is een waardevolle ruwe grondstof. Gezien de strenge hygiëne- en kwaliteitseisen die we bij BRITA stellen, is plastic vrijwel ideaal. We hebben echter een kritische kijk op de impact van de productie en consumptie van plastic op de planeet en we nemen onze bijdrage daaraan zeer serieus. Daarom willen we het gebruik van plastic in onze producten sterk verminderen, met 30% tegen 2025! Om dit te bereiken, onderzoeken we verschillende alternatieven. Daarbij letten we op een groot aantal factoren: Naast kwaliteits-, hygiëne- en veiligheidscriteria zijn productiekosten net zo relevant als CO2-uitstoot en de mogelijkheid om te recyclen.
Innovatief: biobased materialen vervangen nieuw plastic
Een innovatief materiaal genaamd biobased plastic is bijzonder geschikt gebleken. Het is geheel of gedeeltelijk gemaakt van hernieuwbare biologische bronnen zoals planten en het is net zo duurzaam en recycleerbaar als conventioneel plastic. Eventuele verschillen kunnen alleen door wetenschappelijke analyse in het laboratorium worden gedetecteerd.
Bij BRITA zijn we van mening dat landbouwgrond gebruikt moet worden om voedsel voor mensen en dieren te verbouwen, niet om ruwe grondstoffen voor de plasticindustrie te produceren. Daarom bevatten onze biobased materialen uitsluitend restmateriaal afkomstig van andere processen, bijvoorbeeld van de voedsel- of papierproductie. In het geval van de Style eco waterfilterkan is het bijvoorbeeld tallolie, een bijproduct van de houtverwerking.
Duurzaam en gecertificeerd
Door het gebruik van biobased materiaal kunnen we onze ecologische voetafdruk en het verbruik van conventioneel plastic aanzienlijk verkleinen en dat zullen we in de toekomst blijven doen.
Telkens wanneer we het hebben over biobased plastic in verband met onze producten, vind je een percentage en de verwijzing naar de zogenaamde massabalansbenadering. Hierdoor kun je precies zien hoeveel biobased plastic er in een product zit. Een begrip dat bijvoorbeeld ook in de markt voor groene stroom wordt gebruikt. De massabalansbenadering is een boekhoudmethode waarbij (in ons geval) biobased materialen tijdens het productieproces worden vermengd met fossiele materialen worden gemengd en vervolgens aan het eindproduct worden toegewezen. Al onze leveranciers werken volgens de specificaties van het internationaal erkende ISCC-label. Dit is een certificeringsnorm die het biobased materiaal gedurende het hele productieproces volgt.
Duurzaamheid in beweging: onze verpakkingen
Naast duurzame productie vinden wij het verpakken en verzenden van onze producten even belangrijk. Verpakkingsafval is tenslotte een wereldwijd probleem. We willen ook ons steentje bijdragen om de hoeveelheid afval en de bijbehorende CO2-voetafdruk van onze planeet te reduceren. Dat is een echte uitdaging, want verpakkingen hebben een heel specifiek doel: ze moeten onze producten beschermen tegen besmetting en transportschade.
We ontwikkelen daarom concepten om minder verpakkingen te gebruiken en tegelijkertijd duurzamere verpakkingsmaterialen in te zetten. Zo werken we er bijvoorbeeld aan om onze producten volledig plasticvrij te verpakken. Waar dit nog niet mogelijk is, reduceren we het gebruik van plastic zo veel mogelijk en zorgen we ervoor dat ze gemakkelijk kunnen worden gerecycleerd. In e-commerce maken we al gebruik van zogenaamde "verzenden in eigen verpakking"-concepten. Dit zijn productverpakkingen die direct als verzenddozen gebruikt kunnen worden. Op deze manier besparen we al belangrijke hulpbronnen.